16. kolovoza 2013.

Cikloturizam

cikloturizam

Cikloturizam kao jedan od vidova selektivnog turizma bilježi najveći rast u posljednjih nekoliko godina kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Hrvatska, iako spada u manje europske zemlje, zemljopisno je toliko šarolika da će svaki zaljubljenik u vožnje kroz prirodu pronaći svoje omiljene destinacije. Na razmjerno malom prostoru zemlje smjenjuju se različiti krajolici: brežuljkasti sjeverozapad nastavlja se prema istoku u slavonsku ravnicu, pa se preko rijekama bogatog Karlovačkog područja izdižu gore i planine Dinarskog lanca, da bi se njihovi južni obronci spustili do Jadranskog mora tvoreći jednu od najrazvedenijih obala svijeta.
U trećem mileniju bicikl postaje ekološki i praktičan način kretanja, ali i znak zdravog načina života. Cikloturizam postaje sve važniji sociološki fenomen koji privlači ljude bez obzira na spol, dob, porijeklo ili imovno stanje.

Vozeći se cikloturističkim rutama Virovitičko podravske  županije uživati ćete u ljepoti nedirnutih dijelova prirode i u gostoprimstvu lokalnog stanovništva. Fizički nezahtjevna vožnja lokalnim cestama koje slijede tokove bistrih rijeka namjenjena je tek povremenim korisnicima bicikla, ali istinskim ljubiteljima prirode, dok su brdske staze koje izvlače i posljednji atom snage namjenjene onima koji žele više i od sebe i od svog bicikla. Svaka od ruta nudi svoj specifičan doživljaj upotpunjen zavidnom ugostiteljskom ponudom; zavidnom od izbora hrane do cijena koje su više nego pristupačne. Tako možete kušati lokalne specijalitete u ugođaju koji vam nudi pogled na prekrasno Jankovačko  jezero. Doživjeti ćete bogatstvo kulturno povijesne baštine, uživati u pričama, a pritom imati potpunu podršku u smještaju  i osiguranje za Vaš bicikl.

Sa svakim okretajem pedale osjećati ćete dobrodošlicu vozeći se ovim područjem. Bicikl je tradicionalno prisutan u upotrebi kod lokalnog stanovništva, a mreža autoputeva «oslobodila» je državne i lokalne ceste od motornog prometa i na taj način omogućila sigurnu i ugodnu vožnju. Tražite li u nekom od seoskih domaćinstava vodu dobit ćete ponudu za okrijepom u vidu hrane, ili domaće rakije sa smiješkom dobrodošlice. U planiranju vikend vožnji ili aktivnog odmora Virovitičko podravska županija neka svakako bude jedna od nezaobilaznih destinacija – uzvratiti će vam istinskim doživljajem prirode i toplinom domaćih ljudi.

Bajkovita područja s obiljem prirodne baštine  savršene su destinacije za brdski biciklizam. Strmi usponi, česte promjene terena od blata do makadamskih puteva, spustevi koji zahtjevaju dozu odvažnosti i hrabrosti, čine ove destinacije izazovnim odredištima na kojima će se i najsposobniji biciklisti osjećati odlično.
Vaše je da  se fokusirate na staze i okolinu, a ne na logističke probleme kako doći do tih staza i veličanstvenih pogleda.
Naše usluge i servis sadrže:
Svaki naš gost dobiva GPS uređaj s učitanim stazama i posebno izrađenom mapom lokacije. Ovisno o vašim biciklističkim sposobnostima i preferencijama, odabrat ćete na GPS uređaju rutu koja vam odgovara i uživati u vožnji. Uz  GPS brinete se samo za okretanje pedala – u svojem ritmu, brzo, sporo, kako god vama odgovara, bez potrebe da slijedite grupu.