13. kolovoza 2014.

Drugi po redu srednjovjekovni viteški turnir na Jankovcu

Općina Čačinci, Turistička zajednica općine, Red vitezova Ružice grada uz pomoć Parka prirode Papuk i Hrvatskih šuma u park šumi Jankovac organiziraju veliki viteški spektakl:

 DRUGI PO REDU SREDNJOVJEKOVNI VITEŠKI TURNIR NA JANKOVCU

Na konferenciji za medije održanoj jučer u Planinarskom domu Jankovac u 14:00 sati i u nazočnosti predsjednika udruge Reda vitezova Ružice grada Vlade Grgića, načelnika općine Čačinci Mirka Mališa, Valentine Kralj iz TZO Čačinci, glavne nadzornice Parka prirode Papuk Gordane Kukić te voditeljice planinarskog doma Jankovac Jelke Pavlović prezentirane su dosadašnje pripremne radnje za održavanje drugog po redu Srednjovjekovnog viteškog turnira na Jankovcu koji će se održati 23. i  24. kolovoza ove godine.

Najavljeno je 150 sudionika koji će sudjelovati na turniru tj. 15 udruga sa područja cijele Hrvatske, ali i iz Slovačke, Mađarske, Slovenije i Vojvodine.

Načelnik Mališ je naglasio zadovoljstvo nastavka suradnje na ovom projektu koji je od iznimnog značaja za samu općinu Čačinci, promociju ljepote Park šume Jankovac kao i njeno bogato kulturno naslijeđe iz srednjeg vijeka koje nam omogućuje bogatiju turističku ponudu te općenito poboljšanju slike i promocije kontinentalnog turizma.

Predsjednik Reda vitezova Ružice grada, Vado Grgić je istaknuo dobar partnerski odnos sa suorganizatorima te naglasio da osim bogatstva prirode, postoji i velika kulturna baština iz srednjeg vijeka što je primjer utvrde Klak za koju će programom biti prikazane dvije borbe. Isto tako, najavio je bogati program koji uključuje osim borbi vitezova, vatreni show, viteški sajam, tabor i još mnogo toga vrijednog za doći, pogledati i doživjeti.

Svoju potporu projektu je dala i Gordana Kukić, glavna nadzornica Parka prirode Pauk. Naglasila je kako se viteški turnir odigrava u najljepšem dijelu Parka, te kako imamo bogatu kulturno-povijesnu baštinu koju treba promovirati i čuvati te je dala naslutiti kako će se održati i radionice kaligrafije, glagoljice i staroslavenskog jezika.

Voditeljica planinarskog doma Jankovac, Jelka Pavlović je najavila kako će uz dosadašnju bogatu gastronomsku ponudu PD Jankovac za viteški turnir ponuditi i raznolike specijalitete iz srednjeg vijeka te je sve pozvala da dođu uživati u ljepoti prirode, čistom zraku te da se zajedno vratimo u prošlost i oživimo je.

viteški turnir 3