31. srpnja 2013.

Geocaching

Geocaching je svjetska“ igra skrivanja i traženja blaga.“ Osnovna ideja geocachinga jest izaći van u prirodu, sami, s obitelji ili prijateljima, te se dobro zabaviti na putu do određene lokacije. Blago za kojim tragate nisu škrinje sa zlatnicima i dragim kamenjem, već skrivene kutije, takozvani „cachevi“. Svatko sa GPS uređajem može pokušati pronaći cache.

Geocaching postaje sve popularnija aktivnost i sa nešto više od 5 milijuna geocachera diljem svijeta zaista počinje privlačiti pozornost. Geocaching postaje još jedan hobi ljubiteljima prirode, ali također postaje i nov način kako upotpuniti nadolazeći godišnji odmor. Cilj ove aktivnosti je otići u šetnju ili vožnju biciklom, te pronaći skriveno blago – cache.

Geocaching uključuje dvije zasebne strane, koje se sastoje od pojedinaca ili skupine. Jedna strana skriva cache bilo gdje na svijetu i označava koordinate zemljopisne dužine i širine pomoću GPS uređaja. Koordinacije i slične informacije vezane za mjesto skrivanja kutije se objavljuju na internet stranicama. Za pronalazak skrivene kutije tragači koriste svoje GPS uređaje u kombinaciji s kartama i tragovima. Kada napokon otkriju skrivenu kutiju, oni mogu uzeti nekoliko predmeta i ostaviti nekoliko različitih za buduće tragače.

Nakon što pronađete cache, upišite se u njegov logbook. Na kraju vratite geocache točno onako kako ste ga našli za druge koji će ga posjetiti poslije vas.

To su, dakako, kratke informacije o samom geocachingu i nadamo se da će priroda i raznolikost našeg Papuka nagnati mnoge pustolovnog duha da isprobaju i ovaj aktivnog odmora.