25. travnja 2014.

Gostovanje Kestutisa Kasparavičiusa u Osnovnoj školi A.G. Matoša Čačinci

Litavski ilustrator i autor knjiga za djecu Kestutis Kasparavičius u pratnji djelatnika Ibis grafike gostovat će se u Čačincima 2. svibnja 2014. u Osnovnoj školi A. G. Matoša. Čast ugostiti ih pripala je djeci i DND-a, dok će Kestutis djecu razveseliti likovnom radionicom. Nagrađeni autor i ilustrator dječjih knjiga četvrti put gostuje u Hrvatskoj gdje će predstaviti svoje knjige i crtati zajedno s djecom. Kasparavičius je rado viđen gost među djecom i odraslima, koje oduševljavaju osebujne ilustracije i tekstovi njegovih priča. O tome svjedoče i njegova dosadašnja gostovanja u Zagrebu, Splitu, Karlovcu, Varaždinu, Ivancu, Šibeniku…

Dođite i uvjerite se sami zašto djeca vole Kestutisove zečeve, pingvine, lopte i žirafe, a odrasli uživaju u predivnim ilustracijama koje njegove slikovnice pretvaraju u vrijedna umjetnička djela.

Kestutis Kasparavičius rođen je 1954. godine. Završio je umjetničku školu M. K. Čurlionis u kojoj je učio glazbu i zborsko dirigiranje, ali je nakon toga shvatio da to nije njegov životni poziv, pa se upisao na Umjetničku akademiju u Vilniusu.
Ilustrirao je više od 50 knjiga koje se sve više prevode na razne svjetske jezike. Prvi posao koji je dobio bile su ilustracije za udžbenike iz biologije.
Zahvaljujući izložbi radova u Bologni 1989., na koju je K. Kasparavičius posalo radove, ali nije bio prisutan, otkrila ga je izdavačka kuća iz Njemačke, Esslinger.

Izdavačkoj kući Grimm press možemo zahvaliti da je Kestutis počeo pisati priče, a ne samo ih ilustrirati. Prvu priču napisao je po narudžbi te izdavčke kuće, 2002. Priča Kestutisa Kasparavičiusa o cvrkutavom čovjeku toliko se dopala izdavačima da su mu ponudili da napiše još desetak pričica u tom stilu.
Tako su nastale Budalaste priče. Za njima su slijedile Kratke priče i Dan jagoda. Zatim su objavljene sve njegove ostale slikovnice, od kojih je Ibis grafika na hrvatskom objavila osam.
Svaka njegova priča je priča iz života, pomno razrađena i prilagođena. U jednoj godini napravi samo jednu slikovnicu, jer dok nije zadovoljan njezinim izgledom ne ispušta je iz ruku. Za djecu to je zanimljiva pričica o nekoj stvari ili životinji, a odrasli mogu u svakoj priči prepoznati još jednu. Ilustracije čine nerazdvojni dio, upotpunjuju priču. Priča i slika su jedna cijelina, i to se osjeća u svakoj priči. Upravo radi toga iz svake priče izbija neodoljiva privlačnost koja ne popušta nakon prvog čitanja.

Slikovnice Kestutisa našle su vjernu publiku i u Hrvatskoj. Unatoč popunjenog programa rado se odazvao pozivu da posjeti Hrvatsku, ovaj četvrti put i Čačince. Vjerujemo da će nakon ovog gostovanja postati još draži gost koji će se sve češće vraćati.