8. rujna 2013.

Kako je prošao prvi dan viteškog turnira na Jankovcu

U Park šumi Jankovac u organizaciji Reda vitezova Ružice grada Orahovica te u suradnji s Turističkom zajednicom i općinom Čačinci, Parkom prirode Papuk, Šumarijom Čačinci i općinom Velika, te u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, počeo je Srednjovjekovni viteški turnir. Prvog dana manifestacije, posjetitelji, među kojima su između ostalih bili i načelnik Općine Čačinci Mirko Mališ, njegov zamjenik Alen Jurenac, predsjednica Županijske skupštine VPŽ Ana-Marija Petin, su vidjeli oživljavanje povijesti srednjega vijeka uz glavnu poveznicu srednjovjekovnu Utvrdu Klak koja se nalazi nadomak Jankovca, čiji je prikaz – “Bitke za utvrdu Klak” bio i najzanimljiviji događaj dana okupivši više od 1.000 posjetitelja…
Brojne udruge s prostora Hrvatske sudjeluju na manifestaciji sa svojim viteškim taborom, predstavama, ali i u natjecateljskim disciplinama srednjovjekovnog mačevanja i streličarstva. S obzirom na ograničeni broj parkirnih mjesta za osobne automobile na samom Jankovcu, organizatori su osigurali besplatan prijevoz autobusima za sve posjetitelje. Sva osobna vozila koja će dolaziti iz smjera Slatinskog Drenovca prkiraju se na uređenom i čuvanom parkiralištu u središtu tog mjesta, a vozila iz smjera Velike, odnosno Požege kod spomenika braniteljima na prijevoju između Velike i Jankovca. S tih parkirališta svakih pola sata, ili po potrebi i ranije, organiziran je besplatan prijevoz do Jankovca.
Cijena ulaznice za ovu manifestaciju je 10 kuna za odrasle, a 5 kuna za djecu. Ulaznice će se moći kupiti na info pultovima na mjestima odakle kreću autobusi na Jankovac.

(www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)