20. lipnja 2014.

Kulturno zabavna manifestacija “Tijelovo” održana po četvrti put

Četvrtu godinu za redom u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva ”Čačinci”, Općine i Turističke zajednice te župe Presvetog Trojstva Čačinci, a ove godine i uz pomoć Lokalne akcijske grupe ”Papuk”, u Čačincima je održana tradicionalna manifestacija pod nazivom ”Tijelovo 2014.”. I ovogodišnje Tijelovo u Čačincima započeto je molitvom u crkvi Presvetoga Trojstva te procesijom mještana i KUD-ova ulicama Čačinaca uz zastajanje te molitvu na nekoliko sjenica odnosno postaja. Nakon procesije održana je tradicionalna smotra folklora koja je ove godine po prvi puta imala i međunarodni karakter obzirom na nastup Bunjevačkog kulturnog kruga iz samouprave ”Čavolj” iz republike Mađarske. Uz mađarsko društvo još su nastupili domaćin KUD ”Čačinci” potom KUD ”Crkvari”, KUD ”Podravina” iz Čađavice, Slovačka kulturno-umjetnička udruga ”Franjo Strapač” Našički Markovac, KUD ”Jasen” Šaptinovci te KUD ”Ivan Goran Kovačić” iz Velike.

Načelnik Općine Mirko Mališ izrazio je zadovoljstvo trudom i radom svih mještana koji su bili u organizaciji ove manifestacije, a koja je zasigurno postala zaštitni znak ove općine. Na smotri folklora nastupilo je dakle 7 društava, a uz dojmljiv nastup slovačkog društva iz Našičkog Markovca, najupečatljiviji dojam je ostavio i najviše pljeska pokupio KUD ”Crkvari” čije je koreografije uvježbao jedan od najjačih koreografa s područje bivše države, Stjepan Tonković-Pipuš iz Subotice.

Nakon smotre održan je i koncert tamburaškog sastava ”Bekrije”, a dio svog programa predstavio je i LAG ”Papuk” kroz predavanje na temu ”LEADER program i ruralni razvoj 2014.-2020.”. Sjajna organizacija manifestacije Tijelovo u Čačincima donijelo je duhovnu obnovu duše kroz molitvu i pjesmu te uživanje za oko i uho što samo folklor i Slavonija mogu ponuditi.

Izvor: Informativni centar Virovitica