23. rujna 2019.

Na Jankovcu održano 5. natjecanje u kuhanju lovačkog kotlić gulaša.

U organizaciji Parka prirode Papuk, Planinarskog doma Jankovac i Turističke zajednice općine Čačinci, u srcu Papuka, u Park šumi Jankovac održano je 5. natjecanje u kuhanju lovačkog kotlić-gulaša. U kuhanju ove slavonske delicije okušalo se 8 ekipa iz Orahovice, Čačinaca, Zdenaca i Valpova za koje je organizator osigurao meso, vino i drva.

Iako je svake godine ovo natjecanje pripremljeno nedjeljom, ove godine odlučili smo se za subotu, s obzirom na to da je manja gužva na Jankovcu i kuhari imaju više prostora i mirnoće za pripremati svoje specijalitete. Hvala svima koji su se odazvali, bilo je prekrasno. Čestitam najboljima i ono što je sigurno, ovo natjecanje je postalo prepozantljivo za Jankovac i Čačince i jedan odličan dodatak promociji turizma ovoga kraja – rekla je direktorica Turističkog ureda Čačinci Ana Marunica.

Nakon više od 2,5 sata kuhanja, ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu Dražen Bogojević voditelj Planinarskog doma Jankovac te kuharice doma Lucija Senković i Marina Jurlina, dalo se na posao.

Ocjenjivali smo gustoću, boju, okus, kompaktnost namirnica i opći dojam. Uzorci su bili jako dobri, no jedan je potpuno odskakao i zato smo mu i dali najviše bodova. Na početku natjecanja rekli smo da gulaš mora biti takav da se jede žlicom, dakle rijeđi. Čestitam i zahvaljujem svima na dolasku, vjerujem da ćemo se u idućim godinama sastajati u većem broju – rekao je Bogojević.

Najviše bodova, ukupno 52 skupio je Jozo Agatić iz Zdenaca koji je ponio prvu nagradu, drugo mjesto s 46 bodova pripalo je valpovačkoj ekipi, točnije glavnom kuharu Anti Grejiću koji je povukao čak iz grada Poreča, dok je treće mjesto s 44 osvojena boda osvojio Park prirode Papuk s kuharima Časlavom Sikorom i Martinom Vuković.

Nema tu nikave tajne, najbolje je raditi po domaćem receptu kako i ja radim. Došao sam ovdje s ekipom se opustiti i uživati u prekrasnom Jankovcu u jesen. Poklopilo se eto i s pobjedom i nitko sretniji od nas – kaže pobjednik Jozo Agatić.

Zanimljiv sugovornik bio je Istranin Anto Grejić:

Malo sam na odmoru i kad sam čuo za ovo natjecanje, odlučio sam doći tim više što sam čuo da je Jankovac prelijep i doista je. Dao sam sve od sebe, mnogi su probali i rekli da je ukusan i to mi je zapravo najveća nagrada – rekao je Grejić.

Najmlađa ekipa bila je ekipa Nogometnog kluba Mladost Čačinci:

Ma uživali smo, super se proveli i eto, okušali se u pripremi jedne od naših slavonskih delicija. Svi smo se dobro najeli i zabavili, to je najvažnije i zato pozivam sve koji vole kuhati i uživati u prirodi da se priključe svakom kulinarskom natjecanju na Jankovcu – rekao je jedan kuhara-nogometaša Toni Ramić.

Nagrade najuspješnijima uručili su direktorica TZ Čačinci Ana Marunica i voditelj Jankovca Dražen Bogojević.

Izvor: www.icv.hr