O nama

Turistička zajednica područja Vrata Papuka osnovala se zbog racionalnijeg korištenja ljudskih, financijskih i prostornih resursa u turizmu na području općina Čačinci i Voćin, stvaranja zajedničke ujednačene politike turističkog razvoja na području te dvije jedinice lokalne samouprave a pritom poštujući potrebe i posebnosti svake općine.

Iako glavno obilježje istočnog dijela Hrvatske – Slavonije – su nizinske ravnice s velikim kultiviranim područjima, na području općina Čačinci i Voćin iz te ravnice koja je nekad bila dno Panonskog mora izdiže se planina na gotovo tisuću metara nadmorske visine – planina Papuk – najljepša planina Slavonije.

Upravo planina Papuk odnosno Park prirode Papuk je poveznica koja je spojila ove dvije cjeline u Turističku zajednicu područja Vrata Papuka.

Aktivnosti TZP Vrata Papuka temeljiti će se na načelu održivog razvoja i razvoja ruralnog turizma te su usmjerene ka razvoju turističkih proizvoda te unapređenju i povećanju turističke ponude, a da se pri tome vodi briga o izvornosti i kvaliteti turističkih proizvoda uz brigu o očuvanju prirodnih resursa na području koje je velikim dijelom i zaštićeno područje Parka prirode Papuk.

Ostvarivanje zadanih ciljeva ostvarivat će se oslanjanjem na vrijednosti svojih prirodnih potencijala kao što je područje zaštićene prirode, brojna i vrijedna kulturna, povijesna i arheološka dobra, kao i selektivni oblici turizma kao što su ruralni, vinski, gastronomski, rekreacijski, kulturni, lovni, ribolovni, arheološki, izletnički, aktivni, istraživački, zdravstveni, ekološki i sakralni turizam.