26. kolovoza 2014.

Održan 2. Srednjovjekovni viteški turnir “Jankovac 2014.”

U organizaciji Općine Čačinci, Turističke zajednice općine Čačinci i Reda vitezova Ružice grada Orahovica te u suorganizaciji Parka prirode Papuk i Šumarije Čačinci u Park šumi Jankovac održan je 23. i 24. kolovoza 2014. godine po drugi puta veličanstveni Srednjovjekovni viteški turnir.
U dva dana Jankovac je posjetilo više od 2.000 ljudi iz cijele Slavonije i Baranje pa i šire.
Vratili smo se u prošlost te živjeli u duhu srednjeg vijeka zahvaljujući brojnim udrugama iz Hrvatske, ali i iz Mađarske, Slovenije, Slovačke i Vojvodine koji su nam vjerno prikazali kako je izgledao život stanovništva srednjeg vijeka.
Posjetitelji su mogli pogledati, ali i sudjelovati u bogatom programu gostujućih udruga koji su bili smješteni u svojim taborima. Udruge su se predstavile u svečanom mimohodu te kraćim nastupom dok je bilo i natjecateljskih disciplina u mačevanju te gađanju lukom i strijelom za Zlatnu strijelu grofa Jankovića.
Prvog dana je uprizorena i viteška večera uz srednjovjekovnu glazbu te vatreni show koji je oduševio sve pristupne, dok su najmlađi posjetitelji uživali u dvodnevnom nastupu  putujuće žonglerske družine.
Vitezovi su prikazali noćnu i dnevnu borbu za srednjovjekovnu utvrdu Klak nadomak Jankovca, a upravo je taj događaj bio i najatraktivniji dio ove sjajne dvodnevne manifestacije.
Oživljena povijest u slavonskom biseru prirode bila je najatraktivnija kulturno turistička manifestacija u sklopu obilježavanja Virovotičko podravske županije što nam pokazuje velik broj posjetitelja u nedjelju, nakon što je u subotu malo kasnio program zbog lošijeg vremena.
Zahvaljujemo se svima koji su nam pružili ruku prijateljstva u samoj organizaciji te brojnim volonterima koji su omogućili da na ovoj prekrasnoj prirodnoj oazi napravimo veličanstven povijesni događaj koji je postao jedan od najjačih viteških turnira u Hrvatskoj te predstavio bogatu turističku destinaciju Jankovac, Čačince, našu Virovitičko-podravsku županiju te Slavoniju  i ponosnu nam Hrvatsku.

*Fotogalerija uskoro…