7. svibnja 2014.

Suradnja KUD-a “Čačinci” i koreografa Stevana Tonkovića

Kulturno umjetničko društvo Čačinci zauzima važno mjesto u širenju starih običaja i tradicije našeg dijela Slavonije.

KUD danas okuplja oko stotinjak članova koji djeluju u folklornoj i tamburaškoj sekciji, zboru te dramskoj sekciji za očuvanje običaja sela ( rukotvorine ).

KUD tokom cijele godine kontinuirano održava radne sastanke u prostorijama OŠ “A.G.Matoša” Čačinci na kojima članovi proširuju svoje znanje o narodnim plesovima i kulturnoj baštini te se na plesnim probama prisjećaju već naučenih plesova te isto tako, puni entuzijazma, uče nove pjesme i koreografije za nastupe na nadolazećim manifestacijama.

Kako bi još više usavršili stečeno znanje i vještine plesnih koraka na plesnim probama se KUD-u pridružio i koreograf Stevan Tonković-Pipuš iz Subotice koji je već na prvom susretu i probi izrazio zainteresiranost za suradnju jer je uvidio kako KUD “Čačinci” ima velik potencijal i snažnu volju članova za dodatno usavršavanje pod stručnim vodstvom.

Područje rada Stevana Tonkovića su narodne igre i koreografije južnoslavenskih narodnih plesova Hrvatske (Baranjski plesovi, plesovi iz Moslavine i Posavine…), Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Uža specijalnost su mu Bunjevački plesovi Bačke, Šokački

plesovi Slavonije i Baranje te Banat. Nastupa od 1953.godine u brojnim ansamblima u Subotici, Beogradu i Tavnkutu. Pored usavršavanja u okviru profesionalnog rada u Ansamblu Narodnih Igara i Pesama »KOLO« Beograd, gdje je bio jedan od solista, pohađao je i redovno davao ispite u »ŠKOLI FOLKLORA« u organizaciji PROSVJETNOG SABORA HRVATSKE, sa odličnim prosjekom. Stalni je član nekoliko vojvođanskih institucija vezanih za folklornu djelatnost i predavač je bunjevačkih plesova na seminarima. (zadnje u Vojvodini – Vrdnik 2007., Hrvatska: Vinkovci-2007. i Zagreb-2008.)

Pored toga, početkom 2001.godine, objavio je prvu i dosada jedinu knjigu o bunjevačkim narodnim plesovima pod nazivom „Dragulji bunjevačke riznice“.