27. svibnja 2016.

Tijelovo 2016.

Pred oko 1.000 posjetitelja uz preko 200 sudionika, u Čačincima je u organizaciji Turističke zajednice općine Čačinci i KUD-a Čačinci, te u suorganizaciji Općine Čačinci, održana 6. Manifestacija ”Tijelovo 2016.”. Manifestacija je krenula Tijelovskom procesijom mještana i članova KUD-ova gostiju koju je predvodio čačinački župnik Ivica Razumović. Procesija se sastojala od dvije postaje, a na prvoj vlč. Razumović je poručio:
– Ovom procesijom pronosimo presveti Sakrament tijela Kristova našim mjestom da Mu iskažemo javno štovanje. U tom Sakramentu među nama je trajno prisutan Spasitelj Isus Krist. Ovom pobožnošću mi javno ispovijedamo vjeru u prisutnosti tijela Kristova prilikama kruha, klanjamo mu se i zahvaljujemo se za dar njegove prisutnosti među nama.
Nakon prolaska procesije kroz cijelo mjesto, vlč. Razumović je u Župnoj crkvi Presvetoga Trojstva služio svetu Misu. Manifestacije je nastavljena u Športskoj dvorani Čačinci, gdje je održana smotra folklora. U nazočnosti obnašateljice dužnosti župana VPŽ Sanje Bošnjak, ravnateljice Opće bolnice Virovitica Mirjane Peček, načelnika Općine Čavolj Norbertom Hamhaberom, te drugim gostima, uvodni pozdrav nazočnima uputio je zamjenik načelnika Općine Čačinci Alen Jurenac:
– Možemo itekako biti ponosni na ovu manifestaciju koja sada već postaje tradicionalna. Broj posjetitelja je svake godine sve veći i to daje jedan veliki značaj Čačincima i na turističkoj karti Hrvatske. U ovu manifestaciju uključeno je preko 50 volontera, uglavnom mladih, jer, eto, imamo tu sreću da nam mladi pristupaju i rado pomažu svojim volontiranjem u svakoj organizaciji. Moram istaknuti kako kao mala općine od svega 3 tisuće stanovnika, se itekako možemo podičiti s radom naših udruga koje su svake godine sve aktivnije i kreativnije, a to se pokazalo i na ovoj manifestaciji u kojoj je Kulturno-umjetničko društvo odradilo sjajan posao. Hvala svima koji su došli podijeliti radost ove manifestacije s nama – rekao je Jurenac. Manifestaciju je službeno otvorila obnašateljica dužnosti župana VPŽ Sanja Bošnjak koja je između ostalog kazala:
– Prekrasno je biti ovdje u Čačincima gdje smo blagdan Tijelova proslavili istinski svečano. Pozdravljam organizaciji ove smotre folklora u kojoj se uistinu mogu vidjeti sve generacije, od male djece do najstarijih, koja ima međunarodni karakter, ali u prvom redu postavljena je onako kako su to Slavonci, šokci, Hrvati oduvijek radili.
U sklopu smotre sudjelovalo je osam kulturno-umjetničkih društava i to: KUD Crkvari iz Crkvara, KUD Dika iz Slatine, KUD Graničar iz Lužana, Bunjevački kulturni krug iz Čavolj iz Republike Mađarske, SKUU Franjo Strapač iz Našičkog Markovca, GKUD Požega, KUD Jasen Šaptinovci te domaćin KUD Čačinci. Nakon sjajnih koreografija, pristupilo se izboru najljepše nošnje na smotri. Stručno povjerenstvo u sastavu, predsjednik Dario Vrbaslija inače predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih društava Virovitičko-podravske županije, te članovi: Zvonimir Vuković koreograf iz Bizovca i Miroslav Šarić iz Našica, na kraju je najboljom nošnjom proglasila posavsku nošnju koju je nosila Marijana Jukić iz KUD-a Graničar Lužani. Smotru je sjajno odradila domaća voditeljica Lora Vukušić. Šećer na kraju ove sjajne manifestacije, bili su vatreni show viteške grupe Aureus Unicornis te nastup Čačinačkih tamburaša po šatorom ispred športske dvorane uz koje se plesalo i pjevalo do kasnih večernjih sati. Čačinačko Tijelovo postalo je jedno od najposjećenijih manifestacija u regiji, a ono što ga čini posebnim je da su Čačinčani sjajno spojili istinsku crkvenu i slavonsku tradiciju.

(www.vpz.hr, vg)

[widgetkit id=4000]