22. kolovoza 2013.

U Čačincima održana edukativna radionica “Odnos ruralnog i urbanog”

Na ideju mlade diplomirane sociologinje Olgice Klepač iz Čačinaca te uz suorganizaciju kluba navijača ”Čačinački alkosi” i pokroviteljstvo Općine Čačinci i Turističke zajednice općine, počela je trodnevna radionica pod nazivom ”Odnos ruralnog i urbanog”. Program radionice oblikuje grupa istraživača, znanstvenika, doktoranata i studenata iz cijele Hrvatske koji se zanimaju za postavljenu tematiku pristupajući iz različitih disciplina, od sociologiije, heraldike do arhitekture. Prvi dan počeo je predavanjem idejne začetnice radionice Olgice Klepač o značenjima urbanog i ruralnog, odnosno tko ih sve oblikuje.

– Osnovni ciljevi održavanja radionice su: otvaranje prostora dijaloga u povezivanju teorijsko-znanstvenih promišljanja i praktično-akcijskih djelovanja razvoja lokaliteta, prostora poticaja uspostavljanju čvršćih veza i partnerskih odnosa lokalnih upravljačkih struktura, udruga, građana i poduzetnika te prostora kreiranja inovativnih ideja za usmjeravanje budućih pravaca razvoja. Ostatak programa stvara grupa istraživača koji će pričati o ruralnom i urbanom iz aspekata svojih disciplina. Budući da sam rođena Čačinačanka htjela sam dovesti u svoje mjesto ovakav tip radionice i drago mi je da je već prvoga dana interes mještana Čačinaca bio velik i nadam se kako će se to nastaviti tijekom sva tri dana – rekla je Olgica Klepač.

U predavanju je istaknula je kako je vrijeme u kojem živimo doba smanjivanja razlike između ruralnog i urbanog te da je to priča o dvije strane jedne medalje na koju utječu nove tehnologije, mediji, internet… Klepač je naglasila kako se i urbano i ruralno može okarakterizirati pozitivno i negativno ovisno tko ih i kako oblikuje.

U nastavku radionice, također Čačinčanin, Mirko Milak (filozofski fakultet Zagreb-Odsjek za povijest), održao je predavanje o vizualnom identitetu Virovitičko-podravske županije kroz grbovlje općina i gradova. Već prvoga dana radionicu je posjetio velik broj mladih Čačinčana koji su pomno upijalu svaku riječ predavača, a također su svoj dolazak obećali i kroz dva sljedeća dana u kojima će biti obrađene teme ruralnog i urbanog kroz poglede medija, arhitekturu, sociologiju, filozofiju…

(V.Grgurić, Glas Slavonije)