5. rujna 2023.

U Slatinskom Drenovcu održan veliki povijesni spektakl – Srednjovjekovni viteški turnir

Na prepunoj drenovačkoj livadi, uz mnoštvo vrhunskih sadržaja, u subotu i nedjelju 02. i 03.rujna je održan veliki povijesni spektakl – Srednjovjekovni viteški turnir u organizaciji Reda vitezova Ružice grada, Turističke zajednice Vrata Papuka, Općine Čačinci i Hrvatskih šuma, a podršku je svojim dolaskom, ovoj manifestaciji, dao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Ova manifestacija u prošlost je vratila sve generacije, a posebno su u njoj uživali oni najmlađi. Imali su priliku i sami sudjelovati u viteškim igrama.

Priredili smo im pravu vitešku pripremu za boj, a onda su krenuli u žestoku borbu protiv negativaca koju uništavaju šumu i prirodu oko Slatinskog Drenovca i Jankovca, a utjelovili su ih naši vitezovi. Djeca su naravno pobijedila, a ono što nam je bio cilj je da pokažemo djeci da i oni kao i vitezovi u životu moraju biti pošteni, dobri, odgovorni, hrabri i nikada ne smiju odustati.

A onda nešto posebno, neviđeno, spektakularno i jedinstveno. Slovačka srednjovjekovna skupina Agentura Hector predstavila je viteške discipline i borbe na konjima. Pet disciplina i nevjerojatna spretnost, uvježbanost jahača i konja izmamile su ogroman i stalan pljesak, a posebno u posljednjoj disciplini borbe vitezova na konjima s kopljima.

Bio je tu i nastup sjajnih srednjovjekovnih plesačica koje su na vrhunski način prikazale srednjovjekovne plesove i način zabave. U pauzi svakog događaja mnoštvo posjetitelja se družilo s vitezovima, isprobavalo opremu, a najmlađi su na viteškom sajmu mogli kupiti dječju vitešku opremu, štitove i mačeve uz zvuke srednjovjekovne glazbe i ponudu srednjovjekovnih jela.

Naravno vrhunac zabave su svakako bile bitke koje su temeljene na povijesnim činjenicama, a pratile su scenarij u sklopu kojega se oko utvrde odvijala zabava na kojoj su plesale dvorske dame koje su utjelovile plesačice. Potom su došli Turci, oteli ih i odveli u svoj harem. Kršćani i Hrvatska vojska kreću u okršaj s Turcima, no Osmanlije pojačane topovima ipak dobivaju prvu bitku, a ne zadugo.

Turci su dobili bitku, ali ne i rat, sutradan ih je čekala velika osveta jer Hrvati i kršćani nikada ne odustaju, ne daju svoje nikada i nikome.